БОЛКИ В ГЪРБА – 8 ГРЕШКИ, КОИТО ДА ИЗБЯГВАМЕ, ЗА ДА НЕ СТРАДАМЕ

Спортуващ мъж, който прави физически упражнения
Portrait of happy young man doing physical exercise in gym

Болката трябва  да се приеме сериозно. Във Франция, например, осем от всеки десет души  имат болки в гърба . В 10% от случаите този проблем се развива в хронична форма. Болката в долната част на гърба е водеща причина за инвалидност преди 45-годишна възраст.

Тогава начинът на живота е от съществено значение за ежедневното ограничаване на последиците.  Първото нещо, което трябва да направите, е да преследвате лошите навици и да ги ликвидирате.

Когато и най-малкото движение предизвиква болка, спрете всяка физическа активност. По време на острата фаза се препоръчва ден-два пълна почивка. Спрете изцяло спорта. Но, моля за внимание, това съвсем не означава да прекъснете с физическите активности по принцип, обръща ни внимание д-р Чарли Коен, френски ревматолог. Това би имало дори обратен ефект, защото няма нищо по-лошо от обездвижването, когато страдате от хронични болки в гърба. "При хронична болка в кръста, първото лечение е възобновяването на физическата активност", казва д-р Лоран Грандж, ревматолог от университетската болница в Гренобъл. Кога? Още, когато силните болки отшумят и се превърнат в поносими. И отново, внимание! Не става въпрос да се превръщаме в маратонци, а да изпълняваме този набор от упражнения, които ще ни помогнат за по-пълното  и бързо възстановяване. Слизането една спирка преди нашата и ходенето пеш до дома, изкачването на стъпалата, вместо ползването на асансьор – ето пример за малко повече физическа активност без да изпадаме в крайности. Йога, пилатес и плуване са особено полезни занимания при болки в гърба. Затопляне и разтягане са полезните действия. И ако трябва да обобщим простичко – Най-добрата активност е тази, който ни допада и ни кара да се чувстваме добре.

ПРЕНАСЯНЕ НА ТВЪРДЕ МНОГО ТЕЖКИ ТОВАРИ:

Когато гърбът е отслабен, трябва да знаете как да се грижите за себе си. Това означава по-специално избягване на многократното носене на тежки товари. Ако работата ви изисква това, опитайте се да издействате всички възможни средства, които да облекчат тази физическа натовареност – помощни колички, асансьор и пр. Избягването на повдигане на тежки товари е първата стъпка. Да знаеш как да вдигаш е втората. Никога не повдигайте тежък товар с изправени крака. При вдигане се старайте краката да са свити, а гърбът изправен, като същевременно избягвате усукване на гръбнака.

Седнали с привит гръб, с обтегната напред глава:

Болките в гърба са предимно патология, свързана със заседналия начин на живот. Всъщност служителите в офиса са по-застрашени от по-мобилните си колеги. Рискът е още по-висок, когато работните места не са индивидуално адаптирани. Адаптираното работно място започва със седалката, която трябва да бъде ергономична и приспособима. "Лумбалната опора трябва да бъде качествена, а екранът да е на нивото на очите", добавя д-р Чарли Коен. Най-подходящи са бюрата „седнал-прав”, където се използва стол без облегалка, и има стъпенка за краката, която да позволява свиване в коленете. Така ефектите, от заседналия начин на живот,  за гърба са най-слаби.

Спане по корем:

Спането по корем е най-лошата поза за сън, що се отнася до позицията на гърба. Това причинява хипер-извиване в лумбалната област и усукване на шията. Последствията обикновено се усещат още щом се събудите. Две позиции (поне до заспиване) са за предпочитане – на една страна с присвити колене и по гръб. Те са най-малко травматични за скъпоценните ни прешлени.

Внезапното ставане от леглото:

Будилникът звъни и вие скачате от сън, за да не закъснеете. Не, не правете никога така. Най-правилното движение за ставане от леглото е да се придърпате по близо до ръба, да спуснете крака надолу и помагайки си с ръце, които поемат част от тежестта на тялото да се повдигнете постепенно.

Носенето на високи токове:

Сред най-често срещаните грешки е грешния избор на обувки. Особено когато става въпрос за обличане на жени. "Твърде високите токчета увеличават лумбалното извиване, което причинява болки в задната част на ставите", казва д-р Чарли Коен. "Те причиняват стрес в няколко мускулни вериги и стимулират остеоартрита на коляното", добавя той. Идеалното токче е между 3 и 4 см, ивисочината му трябва да бъде адаптирана към арката на крака. Нито много високо, нито прекалено ниско.

Носене на чанта на едното рамо:

Другият водещ моден аксесоар - чантата, също е предмет на конкретни препоръки. Носенето й на едно рамо не е препоръчително, тъй като разрушава гръбначния стълб. Особено страдат раменете и врата . Това важи и за пътни чанти - дори и за един уикенд. По-добре е да се използват куфари с колела или раници, които разпределят напрежението по-равномерно. Смяната на рамото на всеки 15 минути също е препоръчително, за да се ограничат дисбалансите в раменете.

Кога да се консултирате с лекар:

Както видяхме, болките в гърба са сложна патология с множество причини. И не всичко това се дължи на механичен фактор. Ето защо е важно да се консултирате с лекар, когато прешлените ви накарат да страдате. Преди всичко младите хора трябва да са наясно с факта, че не трябва да пренебрегват болка, която ги събужда нощем, а сутрин се чувстват схванати. Това може да се дължи на други възпалителни процеси, изискващи дългосрочни грижи. Консултацията с лекар е препоръчителна!.

Наднорменото тегло също е фактор, който задълбочава болките в кръста. Затова ние ви предлагаме да опитате нашата Редукция Какао, с която по-лесно ще се освободите от излишните килограми. Това е хранителна добавка за контрол на теглото, която е доказала своето положително действие върху нашите клиенти. Бъдете упорити в борбата за вашето здраве!

Comments are closed.