Отслабване: 6 капани, които да избягваме на масата

Събирането на семейството около масата за вечеря е момент на съпричастност, който е желателно да прекараме заедно и не бива да се лишаваме от него. Но, можем да си спестим малките неща, които правим всеки ден, без дори да съзнаваме, че те влияят на броя на калориите, които приемаме:

  • СПРЕТЕ ТЕЛЕВИЗОРА

По време на хранене, телевизор, компютър или друг екран, трябва да бъдат изключени, така че да се съсредоточим върху нашето хранене и хората около масата. Когато вниманието ни е прехвърлено другаде, а не върху нашата чиния, рискуваме да приемем много повече храна от необходимото, без дори да разберем. Насладете се на момента и на храната, която сте приготвили! Телевизор, компютър, таблет, телефон … - те ще изчакат!

  • РАЗМЕРЪТ НА ЧИНИЯТА

Колкото по-голяма е чинията ни, толкова сме по-склонни да я запълним. Ето защо, избирайте по-малки чинии, за да избегнем този капан. Ние всички сме склонни да консумираме прекалено много храна, така че ще е напълно подходящо да се задоволим с по-малки чинии и по този начин да намалим съдържанието в тях. И не забравяйте концепцията за балансиранта чиния, в която половината се състои от зеленчуци, ¼ от протеини (месо, птици, риба, яйца) и последната ¼ от пълнозърнести храни.

  • СИСТЕМНОТО ПОСОЛЯВАНЕ

Познавате хора, които солят дори преди са опитали яденето, а може би, самите вие постъпвате така? Оставете солничката в шкафа и се насладете на съдържанието на чинията си, за да прецените дали има нужда от подправка. Ако наистина има нужда да се подправи, за да ви е по вкуса, просто опитайте да замените солта с някоя билка или лимон. Имайте предвид, че солта може да провокира различни здравословни проблеми, които просто може да си спестите!

  • ПАНЕРЧЕТО С ХЛЯБ

Не бързаме ли да сложим панерчето с хляб в средата на масата, още преди да сме осмислили какво ще ядем? Хлябът не е необходим за всички ястия, особено ако в чинията ни има зърнен продукт като ориз, паста … Това парче хляб, което бихме хапнали без особена нужда, ще ни донесе излишни калории. Оставете кошничката за хлаб настрани и не забравяйте, че само ¼ от съдържанието на чинията ни се пада на зърнените продукти.

  • НЕ ОСТАВЯТЕ НИЩО В ЧИНИЯТА СИ

Остарелият принцип, че нищо не трябва да оставим неизядено, ни караше да ометем всичко от чинията си, че понякога и от чиниите на околните от семейството. Да не се престараваме … По-добре да не заставяме себе си да изяждаме цялото съдържание на чинията си, така хем ще избегнем консумирането на твърде много калории, хем може да ни остане храна и за следващия ден!

  • АЛКОХОЛЪТ …        

Чаша хубаво вино, придружаваща ястието, винаги се оценява високо … Но алкохолът не трябва да присъства систематично при всяко хранене. Очевидно е необходимо умерено потребление, защото самият алкохол носи доста калории, а и възбужда допълнително апетита ни. Нека заменим чашата вино, например, с чаша вода, поднесена в същата красива чаша със столче, а можем да добавим и резенче лимон за украса!

Нека отново да напомним, да отделяме достатъчно време да се насладим на всяка хапка. Така ще има достатъчно време сигналите на ситост да достигнат до нас, избягвайки приема на излишни калории! Прието е, че средно 20 минути са нужни на мозъка да освободи посланието към нашето тяло, че сме яли достатъчно. Наслаждавайте се на храната и изживявайте всеки момент удовослтвие!

Comments are closed.