10 съвета как да не се нахвърлим лакомо на вечерята

Младо семейство пазарува усмихнатоПод стрес, от скука, от лакомия … Похапването може да има различни емоционални подбуди с повече или по-малко последствия върху теглото ни. И дори да не се поддавате на подобни емоции, апетитната миризма и вътрешният ви часовник, който се задейства в определени часове, ви напомнят, че сте гладни!

  • Първото важно условие е да сте сигурни, че не сте прескочили обяда и че след него сте останали с чувство за ситост, т.е. сте приели необходимото количество протеини, въглехидрати и млечен продукт! (Тук ще отворя скоба и ще ви обърна внимание, че всяка доза от нашата хранителна добавка Z-2 програма Редукция абсолютно отговаря на тези изисквания и не ви се налага допълнително да броите калории и грамажа на основните хранителни вещества. Тя е под формата на прахче, което да разтворите в чаша хладка вода, по-вкусно е ако го направите в блендер, за пълна хомогенизация, но може е да го разбиете в 0,500 бутилка от минерална вода). Така по-спокойно ще изчакате часа на вечерята.

 

  • Осигурете си лека закуска около 16/17 часа. Това е още по-задължително за хората с малък или чувствителен стомах. Плодове с кисело мляко или бучка сирене, две филийки с бучка сирене или дузина бадеми с няколко сливи. Всичко зависи от вашия вкус и от изтощителността  на деня ви. За тези, които са на ограничителен хранителен режим с цел намаляне на теглото, е препоръчително да се задоволят с един плод (но не банан, просто защото е от най-калоричните).  Така наистина ще имате повечко търпение до вечеря.

 

  • Имайте физическа активност преди вечеря. Не е най-доброто решение веднага след работа да се закотвите вкъщи на дивана. Намерете си спорт, който ви разтоварва – плуване, колоездене, танци… или просто се разходете 30-45 минути. Нали не е необходима допълнителна аргументация за това – профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, постигане на психически баланс и прочие.

 

  • Имайте своите домашни ритуали след прибиране вкъщи – пригответе билков чай, безалкохолени коктейл или студена супа гаспачо и т.н., които да споделите с близкия/те хора. Така ще имате време за общуване и няма да сте притиснати от мисли за вечерята.

 

  • Направете си седмично меню, какво ще вечеряте. Така няма да отворите хладилника и в тежки мисли за вечерята, да замезите от всичко изпречило ви се на рафтовете му. Имайки план, вие систематично ще действате – да се обелят нужните зеленчуци, да се свари ориз или яйца, да се загрее грил тигана за парче месо или риба и т.н.

 

  • Изтеглете часа на вечерята възможно по-рано! Организмът ни е настроен така, че почти през 4 часа да изпитва глад. Ето защо, ако сте обядвали в 12 часа, та дори в 14ч е почти невъзможно да изчакате спокойно вечеря в 20-21 часа. Съобразно социалните и семейните ви ангажименти, организирайте по-ранна вечеря, за да не сядате на масата с чувството за зверски глад. Голяма част от хората, особено тийнейджърите, спират да мислят за ядене, когато вече са станали от масата.

 

  • Не пълнете кухненските шкафове с бързи храни – бисквитки, вафли, крекери, сладки, кроасани и пр. Те са твърде калорични и съвсем не здравословни. Ако са ви под ръка, лесно ще ви изкушат да си хапнете малко от тях, за да притъпите чувството си на глад. И съвсем ще му изгубите края! Не е казано да забравите съвсем за тях, но ги купувайте колкото се може по-пестеливо. Така няма да изобилстват в полезрението ви и да са стъпалото преди вечерята.

 

  • Приготвяйки вечерята, изпийте едно гаспачо или не гореща супичка. Така със сигурност ще си добавите необходимото количество течности за деня. Обикновено, човешкият организъм има нужда от около 3л вода, като половината си набавяме пиейки трапезна/минерална вода, а останалата половина чрез храната. И понеже често през деня забравяме да пием вода, ето удобен момент да възстановим баланса и да приготвим вечерята в по-добро разположение на духа.

 

  • Не пазарувайте на празен стомах! Когато не сме осигурили всички необходими продукти за вечерята, ни се налага да влезем в близкия супермаркет, за да напазаруваме останалото. Това обикновено е на връщане от работа, когато сме гладни, уморени и нервни. Всички аромати, красиви опаковки, рекламни пана, така развихрят апетита ни, че е почти невъзможно да не си купим нещо за хапване пътьом и още куп непредвидени неща, които ще напълнят количката ни. Моля, променете този начин на пазаруване!

 

  • Обърнете внимание на „хрупкавите” храни – гризинки, солетки, чипсове, ядки и пр. Ако се загледате в хранителните им стойности, ще се убедите, че похапвайки само малко (малко?-обикновено това е почти невъзможно) от тях, вие вече сте изконсумирали почти половината от калориите на една балансирана вечеря, без да сте си набавили необходимите минерали, витамини, фибри за нашия организъм. Мисълта, че посягайки набързо към тях, сте прегрешили съвсем малко е много погрешна. Направете си сметка за една седмица, например, какво количество такава храна сте изяли и ще се убедите, че поетите по този начин калории и непълноценна храна са причина за вашето качване на килограми.

Comments are closed.