10 съвета как да консумираме по-малко захар

Каничка ароматен чайКонсумираме твърде много захар и това е вредно за нашата линия и за нашето здраве. Открийте начини да намалите количеството захар, което приемате всеки ден, без да се измъчвате от това!

  • Използвайте естествени аромати

Един от съветите за консумация на по-малко захар е да се компенсира намалението на захарта, гарнирайки с различни ароматни растения. Ето няколко примера за това - вместо да подслаждате киселото мляко, можете да поставите няколко капки ванилов екстракт, малко канела или какао без захар. В плодова салата, вместо захар , добавете няколко капки от портокалов цвят, лимонов сок, листа от мента…  "Захарта е хипер пристрастяваща и колкова по-малко ядете, толкова по-малко искате да ядете", обяснява д-р Рафаел Груман. Веднъж привикнали към по-малко захар, след това много неща ще изглеждат прекалено сладки!

  • Помогнете си с някои растения

Някои растения са най-добрите ви съюзници, за да успеете да консумирате по-малко захар . Радиола наподобява действието на серотонина, невротрансмитер. Защото когато имате желание за сладко, има спад на серотонин" съобщава д-р Рафаел Груман.  Грифония, друго адаптогенно растение, помага за борба със стреса, който поражда жажда за захар. Гимнема  намалява апетита за сладко, подобрява усвояването на глюкозата, спомага за намаляване на кръвната захар.

  • Приемайте повече протеини и мазнини на закуска

Проучванията показват, че консумирането на протеини сутрин намалява желанието за захар, защото засяга хормоните, произвеждани от тялото, информира д-р Рафаел Груман.  Сутришната тестена закуска заменете с шунка, яйца, сирене (английска закуска). Богатата на мазнини, протеини и малко въглехидрати закуска, предотвратява утринната хипогликемия и съответно намалява желанието за прием на сладки храни.

  • Да заменим жаждата за сладко вечер

Много често след вечеря, изпитвате непреодолимо желание за нещо сладко: шоколад, сладолед, бонбони ... За да си запазите това сладко удоволствие, но да намалите количеството на захарта , диетологът д-р Рафаел Груман ви съветва да изпиете чаша топло мляко с една шушулка ванилия разделена на две. "Това е вкусно, има успокояващ ефект и ви носи само 5g захар (лактоза)".  Друго решение: вземете ароматизиран билков чай - карамелен вкус или червени плодове.

  • Пазете се от скритите захари

Когато мислите за сладичко , мислите за сладкиши, торти, сладка, бонбони... Но захарта присъства също и в нишестените храни! "За да се намали приема на скрита захар , трябва да се намали консумацията на храни, съдържащи скорбяла: хляб, ориз и макаронени изделия", съветва д-р Рафаел Груман.  Една багета (хляб) се равнява на 27 бучки захар, например. Неговият съвет: ако ядете картофи или ориз, не вземайте допълнително хляб.

  • Изберете черен шоколад вместо млечен шоколад

Ако сте пристрастени към млечен шоколад, за да намалите консумацията на захар , по-добре е да преминете към тъмен шоколад. Колкото повече е какаото, толкова по-малко е  съдържанието на захар . Започнете с 60% тъмен шоколад, след това 70%, след това с 80% какао. "Тъмният шоколад със 70% какао съдържа 35g въглехидрати (на 100g) срещу 53g въглехидрати (на 100g) за млечен шоколад", казва д-р Рафаел Груман.

  • Пазете се от сладки зеленчуци

За да намалите ежедневния прием на захар, трябва да обърнете внимание на консумацията на зеленчуци, богати на захар . "Това е случаят с моркови, цвекло, грах и царевица, например", казва д-р Рафаел Груман. Не лишавайте себе си, но обмислете да вземете предвид този прием на захар ! Малко данни: 100 грама моркови осигуряват 5 г въглехидрати, в 100 g цвекло има 9 грама въглехидрати и в 100 g царевица - 18гр въглехидрат.

  • Използвайте подсладители

Мислите ли, че поставянето на мед или сироп от агаве е по-добре, отколкото използването на бялата захар? Не! "Агавеният сироп е супер сладък, колкото и разграждането на захарта в кръвта да е по-бавно (с различен гликемичен индекс са). Медът също съдържа толкова много въглехидрати!", казва д-р Рафаел Груман. По-добре да използвате подсладител, който не носи захар. Съветът на д-р Рафаел Груман: използвайте аспартам, стевия и сукралоза. "Сукралозата е най-добрият подсладител, няма остатъчен вкус, термоустойчив е и с него може да се готви." Бъдете внимателни и не прекалявайте с употребата на подсладители!

Нарочно цитираме френски диетолози, за да представим тяхната гледна точка с днешна дата.

Въпрос на икономическа война, на недоказани твърдения, на липса на задълбочени проучвания и прочие, ни хвърлят през годините в различни крайности на отричане и приемане.

 

  • Заменете сладкиши и конфитюр с компот без добавена захар

Замяната на конфитюра с компот без добавена захар (например в кисело мляко) "позволява да се намали три пъти количеството на приеманата захар ", казва д-р Рафаел Груман. "В допълнение, това е по-добра захар : фруктозата, присъстваща в плодовете, повишава нивото на кръвната захар по-бавно от захарозата на конфитюрите", добавя той. Добра причина да смените и млечните десерти, и други сладкиши с купичка компот. И това не е непременно тъжно! Марион Телиез(природолечител), който предлага програма за отказване на захарта за 8 седмици, ви препоръчва, например, да консумирате компот без добавена захар, гарниран с печени бадеми.

  • Заменете захарта с протеини и мастни киселини

"Когато намалим количеството консумирана захар , трябва да осигурим тялото с нещо друго, защото то е стресирано и иска захар ", отбелязва Марион Телиез. Неговият съвет: по време на отказ от захар да увеличаваме консумацията на мастни киселини (авокадо, маслини, мазни риби ...) и протеини (яйце, месо, риба).

Comments are closed.