12 НЕВЕРНИ ЗДРАВНИ ВЯРВАНИЯ

вирусМного грешни вярвания гравитират около здравето. Френски специалисти ги изброяват, за да избегнем грешки и неадекватно поведение:

 1. Едни курс на витамин С предпазва от настинка?

Невярно! Не можем да се предпазим от настинка, ако вземем витамин С в началото на зимата. Това вярване е неоснователно. Витамин С не възпрепятства настинката повече от плацебо.

 1. Чувствате се уморени и сякаш ви втриса. Може би чашка концентрат ще ни върне формата?

Невярно! Обратно, алкохолът излишно ще отслаби организма ви.

 1. В случай на хранително отравяне изпийте чаша мляко?

Невярно! Млякото не е противоотрова. В случай на поглъщане на токсични вещества, не трябва да се приема нито вода, нито мляко, нито храна – те биха насърчили храносмилането и чревната абсорбация на токсични молекули. Потърсете незабавно специализирана медицинска помощ!

 1. Антибиотиците ви изморяват?

Невярно! Не те, а заболяването, за което са предписани, е в основата на умората ви. Въпреки това, да не забравяме, че в отделни случаи антибиотиците могат да доведат до нежелани странични ефекти – гадене, диария, алергии …

 1. Отскубването на бял косъм води до поникването на няколко други на неговото място?

Невярно! Появата на бяла коса се дължи на факта, че пигментните клетки, които се намират в корените на косата, са загубили своята активност. Отскубването на косъм няма никакво отношение към този процес.

 1. В случай на отравяне предизвикайте повръщане?

Невярно! Така само ще увеличите контакта на лигавицата с отровата. Потърсете незабавно специализирана медицинска помощ!

 1. Дайте Кока Кола на дете, което има диария?

Невярно! Опасността от диария при децата е рискът от дехидратация. За да се компенсира прекомерната загуба на вода и минерали, трябва да се дава подходяща течност, богата на електролити(магнезий, натрий, калий, калций). Кока колата не е подходящата течност.

 1. Четенето на слаба светлина поврежда очите?

Невярно! Не се поврежда ретината, а се увеличава усилието, което уморява очните мускули. Това може да е предпоставка за мигрена и гадене.

 1. Антибиотиците лекуват настинка, грип, ларингит?

Невярно! Антибиотиците са ефективни при бактериални инфекции. Но зимата инфекциите са предимно вирусни. Преболедуването им обикновено е спонтанно в рамките на няколко дни. Ако вашият лекар ви е предписал антибиотик, това може да означава, че той се страхува от вторична бактериална инфекция.

 1. Не се препоръчва пиенето на вода по време на хранене?

Невярно! Напълно приемливо е да се пие вода по време на хранене. Особено ако искате да приемете по-малко количество храна и да се храните по-бавно.

 1. Алтернативната медицина е безопасна?

Невярно! Това че е природно, не означава че е безопасно. Например, някои растения и много етерични масла са противопоказни за бременни жени, кърмачки, малки деца и хора, склонни към алергии. Никога не пропускайте да се консултирате с вашия лекар!

 1. Да вземем болкоуспокояващо възможно най-късно!

Невярно! Вземете болкоуспокояващ медикамент още при първите симптоми. Изчакването прави лекарството по-малко ефективно.

 

Ако ви е било интересно и полезно, не пропускайте да харесате страницата ни във фейсбук, така ще имате по-лесен достъп до нашите нови публикации. Ако искате да се избавите от наднормено тегло, разгледайте сайта ни, на който ще откриете информация за нашите продукти Z-2 програма Редукция.

Comments are closed.