4 храни, които да избягваме, когато искаме да отслабнем

Броколи в рускик купичкаПодуване, констипация, трупане на мазнини … Не всички храни спомагат за плосък корем! Ето четири от тях, които да избягваме, когато се борим с излишните килограми. Точно тези, звучи невероятно? Но …

Зеле, броколи, карфиол ...

Някои храни са известни като храни балони. Това са различните сортове зеле и прочие кръстоцветни. Дали това ще е броколи, карфиол, брюкселско зеле … няма значение. Просто трябва да се употребяват умерено.

Храни, които са склонни да ферментират и по този начин да отделят газ в червата, са враг номер едно на плоския корем, отбелязва Мари-Лор Андре. Дори и да контролирате приема на калории, рискувате да имате подут корем и усещането за тежест и дискомфорт. Една рецепта позволява да се избегнат тези неудобства – супата, където миксът от кръстоцветни разделя фибрите, които дразнят червата и предизвикват подуване. Защо да не се задоволете се с това ястие, за да нямате проблеми.

Зелен фасул, бял боб и други бобови растения

Много често бобовите култури са препоръчвани като заместител на традиционните нишестени храни като картофи, макаронени изделия и прочие. И те наистина са прекрасни за здравето. Но боб, фасул и нахут могат също да повишат чувствителността на взискателните черва – провокират обезпокоителни газове.

За да се ограничат нежеланите ефекти, е важно предварителното накисване на бобовите растения при готвене. Прибавянето на кафяна лъжичка сода бикарбонат преди основното готвене, също подпомага неприятното подуване на корема. Прибавянето на кисели храни – като лимон – в края на готвенето, също може да е интересно, съвсем като да сложиш нужните подправки!

Лук, чесън, праз ...

Лук, чесън и праз съдържат серни съединения, същите които ни карат да плачем, когато готвим с тях. Но тези съединения също така предизвикват и подуване, особено ако се консумират сурови. В допълнение, тези храни комбинират захар, фибри и сяра – един експлозивен коктейл.

Всичко това е въпрос на индивидуална чувствителност. Едни хора ги понасят отлично, докато други страдат от перманентно подуване на стомаха. Ако сте от чувствителните и страдащите, направете си тест за една седмица, за да откриете всички заподозрени – неподходящите за вас храни. Ограничете техния прием, за да избегнете храносмилателния дискомфорт.

 

Ориз за пилаф

Пилафът се готви със специален сорт ориз и това е задължително за крайния вкус. Може с удоволствие да наблюдавате как всяко зрънце набъбва в процеса на приготвяне и да ви потичат лигите, но имайте предвид, че при този начин на готвене съществува възможността коремът ви да се подуе в края на яденето.

Оризът е богат на нишесте и то се запазва, ако той не се измие добре преди да бъде сготвен. Готвенето с повече вода позволява да се евакуират някои от тези сложни въглехидрати. Когато избирате да сготвите пилаф, поемате риска да запазите много нишесте в чинията си. Резултатът – консумирате много въглехидрати и вероятността от констипация е голяма. И поредно отдалечаване на мечтания плосък корем!, възкликва Мари-Лор Андре. Тази диетоложка ни съветва да предпочитаме креолската кухня, където оризът се готви с малко мазнина  и много бульон.

 

Ако сме предизвикали вашия интерес, харесайте фейсбук страницата ни, а и не пропускайте да разгледате сайта ни.

Comments are closed.