5 причини да се храним бавно

Неотложни задачи, малко свободно време, забързани за някъде … все нещо ни подтиква да се храним бързо, на крак, между другото. Но бавното хранене е от съществено значение за правилното функциониране на нашия организъм. Ето и петте основни причини за това, формулирани в интервю с парижката диетоложка Charlotte Debeugny.

  • Яжте бавно, за да стимулирате храносмилането

Когато не сдъвкваме достатъчно храната, това забавя процеса на храносмилане в стомаха и води до дискомфорт – киселинен рефлукс. Всъщност дъвченето е първата стъпка в храносмилането, което е от съществено значение за производството на достатъчно ензими и подпомага храносмилателната система.

  • За по-добро усвояване на хранителните вещества

Когато не отделяме достатъчно време за дъвчене на храната, тя остава под формата на големи парчета и не може да се асимилира от тънките черва, което може да доведе до храносмилателни разстройства. Бавното хранене позволява да сдъвчем добре храната, което я превръща в малки молекули, като по този начин се насърчава усвояването на хранителните вещества.

  • За да контролирате по-добре  теглото си

Отделянето на достатъчно време за храна е задължително условие за постигане на ситост, следователно избягването на междинни похапвания, които насърчават повишаването на теглото.  Усещането за ситост се достига след 20 минути, така че колкото повече време отделяме за дъвчене, толкова по-малко излишно количество храна ще поемем. Диетоложката казва, че има много изследвания в тази посока, които показват, че хората, които дъвчат добре храната си, имат по-точно чувство за ситост и са склонни да ядат по-малко.

  • За да предпазите зъбите и венците

Храните, които изискват много дъвчене, увеличават производството наслюнка, елиминират плаката и предпазват емайла. Слюнката има и защитно действие върху венците, чието здраве се отразява върху здравето на зъбите ни. Съветът на специалистите е да се дъвче всяка хапка от 15 до 20 пъти, като преглъщаме храната, когато тя е станала почти течна. И, нещо много важно, не правете други дейности, докато се храните – гледане на телевизия, четене, ровичкане из телефона… - за да дадете шанс на сетивата си да са насочени единствено върху процеса на хранене!

  • Да си дадете време за почивка

Храненето в пълно съзнание, фокусирането върху храната, усещането на нейните аромати и вкусове, естетическото й поднасяне … всички наши сетива участват! Така си доставяме удоволствие от храненето, облекчаваме стреса, на който все повече сме подложени, даваме почивка на ума си, защото сме фокусирани върху чувствата си.

За тези от вас, които се борят с излишни килограми, предлагаме нашата хранителна добавка Z-2 Програма Редукция Какао!

Comments are closed.