5 ФАЛШИВИ СХВАЩАНИЯ ЗА КАРТОФИТЕ

измити сурови картови на дървена дъска и нож за беленеХаресвани от по-младите и избягвани от възрастните, особено от тези, които следят за теглото си, картофите понякога са обект на погрешни схващания. Картофите имат своите положителни качества и заслужават място в чинията ни. Остава да изберем правилния начин на готвене и да ги консумираме според нуждите си.

  • От картофите се дебелее?

Кой не е забранил картофите като част от менюто по време на диета? Това широко разпространено схващане, че от тях се пълнее, продължава. Всъщност, със своите 80% вода, суровият картоф не съдържа почти никакви мазнини (0,1 до 0,3%). В 100г картофи има 80kcal, което го прави по-малко калоричен от други продукти в групата на нишестените храни (125 kcal за стандартната суха паста, 145 kcal за бял ориз – сготвени на пара)* . Приемът на нишесте, което е около 15 до 18% от състава на картофите, е сложен въглехидрат, който постепенно доставя енергия по време на храносмилането. А това е страхотен начин да избегнем междинните хранения, които често са основен виновник за излишно качените килограми.

* Източник таблица за храните на ANES – Френската национална агенция за безопасност на храните, околната среда и работата.

  • Картофите са зеленчук?

Когато за основно ядене си избираме парче месо или риба, е добре да го гарнираме с порция зеленчуци. За съжаление, на картофите спира да се гледа с добро око, когато са приготвени пържени или под формата на чипс. Малко по-различно е, когато са варени или на пара. Да, картофите са зеленчук (със своите 80% вода и много малко липиди -0,1-0,3%), но заради въглехидратното си съдържание от 15-18%, спрямо 6% на другите зеленчуци, диетолозите класифицират картофите към групата на нишестени, хляб, зърнени храни.

  • Картофите не съдържат витамини?

Вторачени в съдържанието на нишесте, често забравяме за витамините, които се съдържат в картофите. Витамин С – средно 8 мг/100г и дори 45мг/100г, когато става въпрос за пресни картофи. Забележка: Измивайте картофите по-бързо, а не ги накисвайте във вода, защото Витамин С е водоразтворим. Съхранявайте ги далеч от светлина и за не повече от 3 месеца, за да се запази Витамин С в тях. В 100г картофи също се съдържат Витамин В3 – 1,73 мг, В5 – 0,57мг, В6 – 0,27 мг и В9 - 13µг.

  • Чипсът е по-лек?

Въпреки че, три люспи чипс са по-леки от три пържени картофки, то в чипса се съдържат повече мазнини и това натежава в общия баланс.

Таблица за сравнение:

100г чипс = 100г хляб + 4с.л. мазнина

100г пържени картофи = 120г хляб + 2с.л. мазнина

100г варени картофи = 40г хляб

Една нормална порция основно ядене би представлявала: за жените – 150г картофи, за мъжете 200 г + парче месо или риба + обилно количество зелени зеленчуци.

Когато внимавате за теглото си, не включвайте два въглехидрата в едно ядене, т.е. избирайте между 60г хляб(две филийки), или 150г картофи (два средно големи), или 110г ориз(6 с.л.), или 150г паста(7 с.л.), или 30 г мюсли …

Добре е още да се знае: За да се радвате на по-малко мазни картофи, имате по-малко от минута, за да ги отцедите от горещата мазнина. Веднага след това, картофите абсорбират останалото количество мазнина на повърхността им.

  • Диабетиците не трябва да ядат картофи?

Да, панкреасът при диабетиците не може да изпълнява своята функция и тялото им не успява да използва захарта, като източник на енергия. Колкото една храна има по-висок гликемичен индекс (ГИ), толкова повече се покачва захарта в кръвта и производството на инсулин от панкреаса е от особено важно значение. В действителност, този хормон „принуждава” клетките да използват глюкозата в кръвта. Мускулните клетки използват и „приютяват” част от глюкозата до едно ниво (черният дроб е в пъти по-малко депо) и излишната глюкоза се транспортира до мастните клетки под формата на мазнини.

Докато зелените зеленчуци имат много нисък ГИ (по-малък от 15), то картофите имат висок ГИ – средно 78, ако са варени и 95, когато са приготвени на фурна. Най-добрият начин е да ги приготвим на пара, както са с кожата си.

Тези подробности са важни дотолкова, доколкото да сме убедим в смисъла да включваме редовно в менюто си зелени зеленчуци (варени или сурови), които ще намалят общия ГИ на обяда, респективно вечерята ни.

Затова говорим за балансирано хранене, а не за забранени храни!

Статията е на френската диетоложка Натали Беднар

За тези, които се оплакват от излишни килограми, нека надникнат в нашия електронен сайт и се запознаят с хранителните добавки, които предлагаме за контрол на теглото!

Ако, все още не сте харесали нашата фейсбук страница, не пропускайте да го сторите, за да сте в крак с новите ни публикации!

Comments are closed.