7 ПРИЧИНИ, КОИТО ВИ ПРЕЧАТ ДА ОТКАЖЕТЕ ПУШЕНЕТО

въпроситетлна написана на ръка върху зелена хартия с асоциация за здравеСтрес, страх от напълняване, навици … Кои са основните пречки да откажем тютюнопушенето? От 1-ви ноември започва месецът без тютюнев дим. Това е и поводът да предложим на вашето внимание наблюденията на д-р Christophe Cutarella – психиатър, експерт по наркомания и тютюнева зависимост.

 • Решено, спирам да пуша! Колко пъти сте изричали това без краен положителен ефект? Вероятно многократно, защото да го кажем е много по-лесно, отколкото да го изпълним. Зависимостта от тютюнопушенето е комплексна – пристрастяването към тютюна е плод на много подзависимости, които могат да се групират във физическа, психологическа и поведенческа.
 • Страх от симптомите на отказването.

Главоболие, депресия, раздразнителност, нарушен сън – това могат да са симптоми на спиране на тютюнопушенето и това е първата спирачка да захвърлим цигарите – пример за физическа зависимост. Добър помощник по време на отказ, с цел избягване на неразположението, са лепенки и пластири в комбинация с дъвки и спрейове анти-табак, съветва д-р  Cutarella.

 • Навици и ритуали.

Физическата зависимост е пряко свързана с поведенческата – сутришното кафе е цял ритуал, консумацията на алкохол е свързана със запалването на цигара и пр. Това преплитане на зависимости не позволява да решим проблема си само медикаментозно, а трябва да променим и навиците си.

 • Приятелският кръг пушачи – предизвикателство за мнозина.

Ако в работната среда или приятелския кръг преобладават пушачите, е много трудно да се откажете точно вие. А, ако партньорът ви също е пушач – ситуацията изглежда направо непреодолима! Ето моментът да опитате да инициирате промяна в навиците – вземете решение, че вкъщи не се пуши, същото може да важи и за колата. Провокирайте колеги и приятели заедно да спрете цигарите в месеца без тютюнопушене – ноември.

 • Неустоим импулс, силно желание.

Психологическата зависимост е друга основна спирачка в опита за отказ от цигарите. Мисълта за поне една цигара, дразнител в лицето на някой, който пуши до вас, преминаването покрай будка, в която се продават цигари, приятелите пушачи … Всяко едно може да е предпоставка да запалите цигара и да е пречка в опита ви да се откажете от тютюнопушенето. Този импулс може да се върне дори години след като сте спрели да пушите! Дали силната воля е достатъчна? В тази психологическа зависимост помощник може да ви бъде медикамент вид анти-табак, който ще потисне желанието ви и ще увеличи шансовете ви за успешно оттегляне от кръга на пушачите.

 • Прекалено стресирани сте, за да спрете точно сега да пушите?   Ако разсъждавате, че пушенето ви действа анти-стресиращо, вие никога няма да се откажете да пушите. Напротив, когато ту пушите, ту не, вие вкарвате организма си в никотинови пикове и спадове, което само по себе си е стрес за него. Това не е ли достатъчно добър аргумент да спрете цигарите? Увеличете физическата си активност, опитайте със самопсихоза, включете се в подходящи за целта семинари и групи, позволете си релаксиращи сесии – всичко това ще ви помогне наистина да откажете цигарите. Бившите пушачи, обикновено, се чувстват по-спокойни от пушачите.
 • Генетична предразположеност? – В края на краищата ние не сме еднакво подвластни на зависимости. Няма ген на пристрастяване, а профил на зависимости, казва д-р Кутарела.
 • Страхът да не напълнеем – Това е основна спирачка за много пушачи. Всъщност, покачването на апетита е симптом на физически недостиг, при който се посяга към всякакви закуски, бисквитки, солети и пр., които от своя страна „помагат” за наддаването на тегло. Как да отреагираме? – възстановете и повишете физическата си активност! Един съвет и от нас – помогнете си с нашата хранителна добавка Z-2 програма Редукция:
 • Ще получите усещане за ситост, без да се тъпчете с лакомства!
 • Ще имате прилив на енергия и желание за изразходването й!
 • Това ще е нещо различно от обичайните ви навици, като чаша кафе, например – ще получите доза кофеин, без да пиете кафе, което всеки пушач свързва със запалването на цигара.

Опитайте! Приготвя се лесно и бързо, не е скъпо и може да започнете още сега! Успех!

Comments are closed.