7 съвета как и защо да ползваме балсам за устни

балсам за устни Вероятно всеки има в джоба си балсам за устни. А, ако досега сте пренебрегвали неговата употреба, не допускайте повече тази грешка.

Балсамът за устни трябва да се ползва внимателно, за да не правим грешки, които биха навредили на устните ни, вместо да ги предпазят. Ще ви представим съветите на френската дерматоложка д-р Марин Марк. Нали всеки иска да има нежни и хидратирани устни?

Правило 1. Не пренебрегвайте винаги течните форми за сметка на твърдите балсами за устни.

Всички дерматологични продукти започват от най-течни и стигат до най-плътни състояния на формата. Това основно се дължи на съотношението олио/вода. Колкото водата е повече, толкова продуктът е по-ефирен и по-лесен за нанасяне. И обратното, когато преобладават маслата, тогава консистенцията е по-плътна и твърда, и се изисква повече внимание при размазването. Нека го кажем така, течният балсам за устни не е по-малко ефикасен, само защото в него има повече вода. Това му позволява да се нанесе по-гладко и по-равномерно, което прави употребата му по-лесна и предпочитана. Но трябва да знаем, че за напуканите и твърде сухи устни е по-добре да ползваме по-мазни, т.е. по-плътните балсами.

От нас зависи да направим точния избор.

Правило 2. Внимавайте за съдържанието на етерични масла в балсама за устни. Те могат да са опасни за вас!

Етеричните масла са в основата на омекотяващия ефект на балсама за устни, наред с парафиновото олио и маслото от шеа (карите). Внимание! Тези масла могат да предизвикват алергии у някои от вас. Следователно, бъдете предпазливи за състава и избягвайте етеричните масла по време на бременност, при кърмене и за деца. Придържайте се към балсам за устни, основно съставен от парафиново олио или масло от карите, за да избегнете нежелани алергични реакции.

Правило 3. Не неглижирайте необходимостта от хидратация на устните!

Някои се задоволяват с поставянето на балсам сутрин, преди работа и евентуално вечер, преди сън. Това е напълно недостатъчно! Хидратацията на устните е толкова важна, колкото и хидратацията на тялото, а устните са изложени много повече на външна агресия – храна, напитки, грим, цигари, вятър, студ, слънце … и са в контакт с влажната среда на слюнката, която може допълнително да ги отслаби.

Ето защо е важно да ползваме балсам за устни редовно през деня, особено при големи температурни амплитуди – зимни студове, парещи летни лъчи.

Правило 4. Внимавайте как съхранявате балсама за устни!

Особено внимание трябва да обърнете на правилното затваряне при ползването на балсама. Защото по-голям е рискът от микробиологично замърсяване, отколкото да го използвате след крайния срок. Използването на балсама след датата, отбелязана на опаковката, не означава непременно, че продуктът е опасен за здравето ви, просто желаният резултат и потребителският комфорт могат да се променят (по-труден за нанасяне, по-малък аромат и пр.). Все пак, не говорим да съхранявате балсама прекалено дълго, действието на консервантите е ограничено във времето.

Най-същественото е да се избегне рискът от микробиологично замърсяване, при неправилно съхранение!

Правило 5. Дами, използвайте балсама за устни преди да нанесете червилото си!

Така, както е препоръчително да се нанесе основа преди поставянето на лак за нокти, така и за устните е правилно първо да се сложи балсамът, а след това червилото (и за да се избегне ефектът на „изкривените” устни). Омекотяващите и овлажняващи средства, които се съдържат в червилата, не винаги са достатъчни, за да подхранят устните. А, основната функция на балсама е точно тази и затова той се състои основно от омекотяващ агент.

Помислете за цветния балсам за устни – той е по-добрият вариант. Така избягвате поставянето на два слоя – балсам и червило. Цветният балсам съдържа в допълнение само един оцветител, а е достатъчен, както да хидратира, така и да придаде хубав цвят на устните.

Правило 6. Не забравяйте, че устните също са изложени на риска от слънчево изгаряне.

През горещите летни месеци, ние предпазваме тялото си от слънчеви изгаряния, като нанасяме слънцезащитни олиа, кремове и лосиони върху кожата си. Но често забравяме, че за устните необходимостта е същата, за да бъдат защитени от UV лъчите.

Съвет – купувайте балсам за устни със слънцезащитен фактор и лете, и зиме (особено, когато карате ски), за да защитите устните си от UV радиацията и слънчево изгаряне.

Правило 7. Не се предоверявайте на приятелските съвети при избора на балсам за устни.

Всеки човек има собствен тип кожа, текстура и степен на хидратация, така че, балсамът за устни трябва добре да се напасне с тези индивидуални характеристики и особено да се внимава с риска от алергични реакции. Защото, ако за едни даден балсам е прекрасен, то при други може същият той да причини големи неприятности.

Избирайте внимателно, балсамът за устни, който ще ползвате. Специалистите съветват хората с много сухи и напукани устни да ползват „богат” балсам с лечебни агенти.

Чудите ли се защо ние, които ви предлагаме хранителна добавка за контрол на теглото, ви обръщаме внимание и на тази статия? Да, защото най- важни са нашето здраве и самочувствието, че изглеждаме добре! Ако имате  излишни килограми, не се колебайте да използвате нашите хранителни добавки – с тях по-безболезнено, без калкулатор в джоба и трайно ще се отървете от неистовото чувство на глад, от килограмите в повече, от констипацията и лошия метаболизъм. С малко пари, но с голям ефект!

Comments are closed.