АЛЕРГИЧЕН РИНИТ? НЯКОЛКО ВЪПРОСА, ВЪРХУ КОИТО НЕ СМЕ СЕ ЗАМИСЛЯЛИ

млада хремава дама, която ползва мека памучна носна кърпичкаСмята се, че един на всеки четири човека страда от алергичен ринит. Въпреки тази висока честота, недоразуменията около него са много. Някои аспекти са рядко обсъждани, за да се допринесе за разбирането и грижите за това заболяване. Ето пет въпроса, чиито отговори могат да ви помогнат.

Течащ или перманентно запушен нос, назален сърбеж, често кихане, загуба на мирис – все типични симптоми на ринит. Те във всички случаи са неприятни и изтощителни и пречат на социалния ни и професионален живот.

  • Задължително ли е да става въпрос за алергичен ринит? Не, алергените не са отговорни за всеки ринит, който най-често се задейства при излагане на цветен прашец или прах, плесен, акари, животински косми. Има и неалергичен ринит! Той може да е инфекциозен - свързан с вируси, бактерии, гъбички или да е дразнене, свързано с нездравословен начин на местообитаване - излагане на остри миризми (дори парфюми), замърсители, двишване или поглъщане на сулфити и т.н. Неалергичният ринит може още да е неврологичен – свързан с контрасти в температурата или светлината - като да стъпиш върху студен под, да хапваш нещо много горещо, да преминеш от тъмно на светло … Ринитът може да е механичен, свързан с чуждо тяло в носните пътища или с генетичен профил, предразполагащ към синусов полип.
  • Защо спирането на тютюнопушенето изостря алергичния ринит? Хората с алергичен ринит се чувстват по-зле за известно време, когато спрат да пушат. Това се дължи на факта, че въздухът, който дишат, е различен – веднъж замърсен от цигарен дим, а друг път нормален, но с по-голяма концентрация на алергени (които цигареният дим е държал на разстояние). Резултатът е  по-голяма податливост на алергични реакции. Но това е преходно явление. Не забравяйте, че тютюнът също увеличава рискът от алергии и ринит, защото уврежда лигавицата. Просто информирайте вашия личен лекар или алерголог за решението си за отказ от зависимост към цигарите, за да получите нужните съвети и медикаменти, които да предотвратят всякаква алергична реакция.
  • Може ли разпръскването на ароматизант или парфюм да подобри състоянието на ринит? Категорично не! При състояние на ринит, ние трябва да дишаме чист и здравословен въздух. Дифузерите на аромати разпръскват във въздуха всякакви замърсители, които трябва да се избягват. Противопаказани са и носните кърпички, импрегнирани с ментол или омекотени с млечен протеин. Ето защо, трябва да се ползват кърпи от естествени материали, които не дразнят и не се скубят.
  • Може ли да използваме уреди за пречистване на въздуха? Това е добра идея. Нека са такива, които филтрират и пречистват, вместо недоказани иновационни процеси (като йонизацията).
  • Отстраняване на полипи и чуждо тяло? Става въпрос за механично блокиране и възпрепятстване, при което се налага оперативно отстраняване, което категорично ще подобри състоянието!

Тази статия е преводна от френския електронен здравен портал. Надяваме се да ви е била интересна и полезна. Ще се радваме да ни харесате фейсбук-страницата и да гостувате в сайта ни www.kakdaotslabna.com

Comments are closed.