ЧЕСЪНЪТ – ЛЕКАРСТВО В КУХНЯТА

Лук, пресен и сух чесън в кошничка на покривка и масаВ продължение на хилядолетия на чесъна се гледа като панацея, лекарство, което лекува всичко. Сега много от неговите лечебни и защитни свойства са научно доказани. Това е и причината, смята френската диетоложка Пол Нейра, за честото му използване в кухнята.

  • Що е то чесън?

Чесънът и лукът са от едно семейство, това на лилиите. Главата на чесъна се състои от 10-12 скилидки, всяка с тегло от 3 до 8 грама, според размера им. Има различни разновидности на чесъна по цвят – бял, розов, лилав. Но основно се дели на пролетен и есенен. Така че, чесън има през цялата година – пресен, в момента на прибирането му, а след това изсушен на отделни глави или цели плитки.

  • От какво се състои?

Чесънът съдържа някои въглехидрати, протеини, витамини, минерали, както и различни антиоксидантни молекули. Той съдържа също така и сяра, и ензима алиназа, който се превръща в алицин след химична реакция, получена при разрязването на отделна скилидка. Точно на алицина се дължат и лечебните свойства на чесъна:

  • Той е като естествен антибиотик. През 1858 год. Луи Пастьор доказва нагледно как чесъна унищожава два типа бактерии – салмонела и ешерехия коли. По-късно се доказва и действието му срещу стафилококи, гъбички и вируси. Някои изследвания показват, че хора, които редовно са приемали чесън през зимата в продължение на три месеца, са боледували по-малко от тези, които са приемали в същото време плацебо.
  • Чесънът е много добър за сърцето. Той се грижи за холестерола и понижава кръвното налягане, разширявайки коронарните съдове. Той предотвратява образуването на тромбози. Той е прекрасен като превенция на сърдечно-съдовата система.
  • Чесънът защитава от някои видове рак. Много изследвания показват, че редовната консумация на чесън има добър превантивен ефект върху рак на стомаха и дебелото черво, рак на ларинкса, на гърдата и на простатата.

Алицинът и антиоксидантите се смесват в организма ни и това е за наше добро. Но, както се казва, хубаво без лошо няма и обратното. Алицинът е и виновник за лошата миризма на чесъна.

  • Чесън и лош дъх

Този мирис идва не само от дъха ни, но той е в потта ни и дори в урината. Силният мирис на цялото ни тяло идва при твърде голяма консумация на чесън. Той не се усеща при хапването на една скилидка, а и до голяма степен при консумация на пресен чесън.

  • Колко да се консумира?

Една скилидка на ден, седем на седмица е минималното, което може да си позволите. Разбира се, ако изяждате 2-3 скилидки на ден, което не би ви затруднило толкова, би имало още по-силно действие за здравето.

  • Как да се консумира?

Сложете небелени скилидки чесън около пилето или месото, което печете. След това ги размачкайте и обелете. Ще се получи симпатично пюре, което да обогати вкуса на вашето печено. Прибавете обелени скилидки заедно със зеленчуците към супата. Нарязани, смачкани и миксирани в: паста (макаронени изделия), ориз или други зърнени храни, като киноа или просо, в салатата. В маслото, заедно с нарязан магданоз за овкусяване на брускети. В зехтин – за чудно песто и т.н.

Суров или в ядене, както ви е вкусно!

Ако сте готови за малко да оставите гурме кухнята, за да свалите някой и друг килограм (а, защо не и повече), разгледайте сайта ни. Излишните килограми съща са враг на здравето!

0 Responses

  1. […] и е защитен фактор срещу някои видове рак. За чесъна (specializingfoods.com/chesanat-lekarstvo-v-kuhnyata/) също е доказано, че е супер храна, богата на […]