Витамин В1 - известен още като тиамин, е необходим за разграждане на мазнините, улеснява разграждането и асимилацията на въглехидратите, подпомага нормалното функциониране на нервната система, сърцето и мускулите. Подобрява умственото състояние.

Витамин В2 - известен още като Рибофлавин, участва в производството на червените кръвни телца. Играе важна роля при образуването на антитела. По този начин спомага поддържането на здрава имунна система и помага на организма да се пребори с различни заболявания. Важен е за поддържането на здрава коса, нокти и кожа. Действа ползотворно на зрението и спомага за премахването на умората на очите. В комбинация с други витамини спомага за по-бързото асимилиране на въглехидратите, мазнините и белтъчините.

Витамин В3 (Ниацин) – намалява нивото на холестерола в кръвта. Помага при стрес.

Витамин В4 (Холин) – съдейства за оползотворяването на мазнините и регулира мастните натрупвания в черния дроб. Той има и спомагателна функция да подобрява паметта. Холинът участва и в процесите на кръвосъздаване.

Витамин В5(Пантотенова киселина) - стимулира превръщането на мазнините и въглехидратите в енергия. Важен за поддържането на здрав храносмилателен тракт и това помага на организма да използва други витамини по-ефективно. Понякога се асоциира като "анти-стрес" витамин, защото помага за засилването на активността на имунната система.

Витамин B6 - помага на голяма част от системите в човешкото тяло да функционират – в това число кардиоваскуларната,  храносмилателната, имунната, мускулната и нервната система. B6 е необходим за правилното развитие и функциониране на мозъка, както и за производството на хормоните серотонин и норепинефрин, които засягат настроението на човека. Витаминът също така помага на тялото за създаването на мелатонин, който е отговорен за регулацията на биологичния часовник. Установена е пряка зависимост между недостига на Витамин B6  и затлъстяването.

Витамин В8 (Инозитол)играе важна роля в метаболизма, синтеза на мазнини и въглехидрати и произвеждането на енергия

Витамин В9 (Фолиева киселина)– един от най-важните за здравето. Участва в обмяната на аминокиселините. Регулира кръвообръщението и растежа.

Витамин В12, известен още като Кобаламин, е от голямо значение за нервната система и наличието на енергия. Спомага за правилното оползотворяване на мазнините, протеините и въглехидратите. Подобрява паметта и концентрацията.

Витамин С или Аскорбинова киселина е прекрасен помощник на организма в изпълнението на функциите му – усвояване  на въглехидрати, мазнини и протеини, укрепване стените на кръвоносните съдове. Значителна роля има при заздравяването на рани, поддържа еластичността на кожата, подобрява устойчивостта към инфекции, помага при високо кръвно налягане, атеросклероза.

Хром– жизненоважен елемент, необходим за обмяната на веществата.

Хитозан - е способен да се свърже с молекулите на мазнините, когато те навлязат в стомашно-чревния тракт. Така той блокира тяхното усвояване и спомага за изхвърлянето им от организма.

Биотин - участва в биосинтеза на мастните киселини, производството на енергия, метаболизма на аминокиселините, както и в усвояването на белтъчините и въглехидратите и в обмяната на въглеродния двуокис. Изключително необходим за здрава кожа, коса и нокти.

L-карнитин - Аминокиселината, чието име е синоним на отслабване. Забавя процесите на стареене на костите и подобрява структурните им качества, подобрява сърдечната дейност и риска от заболявания на сърдечния мускул, намалява натрупването на млечна киселина в мускулите, подобрява мозъчната дейност.

L -Лизин е незаменима аминокиселина. Това означава, че тя не може да се произвежда самостоятелно от човешкия организъм и трябва да се приема чрез храната или добавки. Спомага за нормалния растеж и развитие на костната тъкан, спомага за усвояването на калция и поддържа азотния баланс при възрастни, помага при образуването на колаген и възстановяването на наранени тъкани, понижава високите нива на триглицериди в кръвния серум, участва в борбата с вирусите причинители на възпалено гърло и херпеси.

L – Метионин - пречи на мастната дегенерация и други увреждания на черния дроб, предпазвайки по този начин от затруднено кръвообращение в мозъка, сърцето и бъбреците, т.е. метионинът има антисклеротично действие.

Соев протеинов изолат – 90% протеин. Най-чистата форма на протеин. Съдържа есенциалните аминокиселини, като почти няма мазнини и въглехидрати. Разполага с мощни антиоксидантни свойства, които са показали, че играят роля при понижаване на холестерола. Соевият протеин забавя процесите на стареене, бори се с опасните за организма свободни радикали, индиректно стимулира метаболизма, подобрява костното здраве.

За по-голяма биологична стойност се комбинира с мляко и по този начин имаме протеин от два източника – растителен и животински!

Какао – наречено от маи и ацтеки „кафяво злато”, а от Карл Линей-„храната на боговете”. Какаовите зърна са богати на магнезий, цинк, желязо, хром, манган, мед, витамин С. Те съдържат полифеноли, които имат антиоксидантни свойства, полезни за здравето. В зърната на какаото се съдържа флаванол, който е в състояние значително да подобри кръвообращението в мозъка. Какаото понижава артериалното налягане. Помага при хора с депресия или предменструален синдром.

Кофеин – Увеличава скоростта и обема на метаболизма. Оказва благотворно влияние при отслабване като стимулира загубата на тегло, изгарянето на мазнини и отделянето на вода.

Забележка: Предозирането на кофеин води до свръхстимулиране, което вреди на организма.

Comments are closed.