Желанието все нещо да си хапнем ни кара да дебелеем!

Отворен хладилник пълен с храна - колбаси, вода, яйца, плодовеЧесто ли умирате от глад? Не можете да устоите на парче сирене, докато приготвяте вечерята? В чекмеджето на шкафчето  си редовно държите солети и бисквити? А, вземате ли тайничко вечер по нещо от детските лакомства? Вероятно балансът вече не е на ваша страна. И сте качили излишни килограми точно заради тези „малки” похапвания! Какво да правим?

Гладът и желанието не са едно и също нещо! Нека първо се научим да ги разграничаваме! Гладът е физиологична нужда, а желанието е свързано с психиката ни. Истинският глад се проявява в симптоми като къркорене на стомаха, умора, световъртеж, подкосени крака … Те са резултата от спад на кръвната захар. Желанието нещо да си похапнем най-често е в резултат на отрицателна емоция – раздразнение, закъснение, спор и т.н., т.е. всеки стрес.

  • Гладни ли сме всъщност или е чисто и просто страстно желание? Изчакайте няколко секунди, за да направите разликата между сигналите на тялото и неустоимостта на желанието. Ако сте наистина гладни, може да се задоволите с една ябълка, която бързо ще ви даде въглехидратите, които ви липсват.
  • Сутрешен и следобеден глад?

Ако огладнявате понякога, вероятно закуската или обядът не са били достатъчно засищащи или богати на сложни въглехидрати и фибри. Тогава лесно може да си позволите малък сандвич или плод. Но, ако тези огладнявания са постоянни, ситуацията трябва да се промени! Пълноценното ядене в часовете за закуска и обяд е важно, за да не прибягвате непрекъснато до дребни лакомства, били то сладки или солени. Те са пълни с мазнини и така напълняването няма да ви се размине. Спомнете си тази хубава българска поговорка за дребните камъчета, които обръщат каруцата.

  • Нощният глад?

Ако вечерята ви е била прекалено лека, отново има шанс да огладнеете преди да заспите и тогава наваксвате с нещо сладко или солено, гледайки TV. Така не осъзнавате колко ядете и може да си предизвикате хипогликемична реакция (от прекалено сладко) или да си сложите излишни калории, които организмът ви няма как да разгради всичките, когато е в покой. Разберете, че обилната (на количество) салата често съвсем не е достатъчна за всеки! Но, ако нощно време редовно отваряте хладилника и имате желание да изядете всичко от него, то тогава се касае за хранително разстройство. То може да е причинено от свръх тегло или диабет, за който още не знаете. Следователно, трябва незабавно да се консултирате с вашия лекар!

  • Как да управляваме апетита си?

Готови сте винаги да го задоволите? Бонбончета в чантата, нещо сладичко в чекмеджето на бюрото, колбас в хладилника, монети за апарата за закуски … Освободете се от всичко това! Когато нямате нищо под ръка, ще се почувствате задължени да се успокоите по друг начин. Променете вредните навици! Дишайте няколко пъти по-дълбоко, изпийте чаша вода (не газирана!) или си пригответе чаша билков чай, кафе или мляко. Това трябва да започне да ви успокоява и да прогони стреса.

Да, ще са ви нужни малко или повеч решителност и воля. Но ще бъдете възнаградени, като виждате показателите на кантара. А и по начина, по който ще започнете да се чувствате. Вие решете!

За да ви помогнем в борбата с излишните килограми, ние ви предлагаме да направите 40 дневен курс с нашата хранителна добавка Z-2 програма Редукция. Тя се предлага във вариант Какао или плодови аромати – банан, ванилия, праскова, кайсия. Повече затова ще намерите в нашия сайт http://www.kakdaotslabna.com/

Comments are closed.