Какво да ядем, за да не ни натежи напредването на възрастта?

Богат асортимент от зелени, червени и светли ябълкиУви, въпреки че чудото БОТОКС прикрива за известно време следите от стареенето, в никакъв случай не можем да избягаме от тях. Да не споменаваме за съпътстващите болки и множеството разнообразни заболявания, възпрепятстващи ни да остаряваме красиво. Нека се вслушаме в съветите на френските специалисти, които ни напътстват какво да ядем, за да станем едни щастливи столетници. Прости истини, а така безценни!

  • Чесън и зехтин: за достойно остаряване!

Както добре знаем, зехтинът е полезен за сърдечно-съдовата система и е защитен фактор срещу някои видове рак. За чесъна (specializingfoods.com/chesanat-lekarstvo-v-kuhnyata/) също е доказано, че е супер храна, богата на антиоксиданти, които защитават организма от заболявания, включително и такива, присъщи на напредване на възрастта.

Вероятно съвсем не е случайно, че най-възрастната жена на планетата е французойката Жана Калман, която умира на 122 години. Тя е родена в Арл, френският Прованс, където е традиция да се консумира сосът Айоли (в основата му са чесън, зехтин и жълтъци). Тя винаги е готвила със зехтин и не е пропускала да прибавя чесън във всяко месно и рибно ястие.

  • Плодове и зеленчуци: срещу ракови и сърдечно-съдови заболявания.

Нека храната бъде твоето единствено лекарство!- думи на Хипократ, гръцкият лекар и философ, смятан за баща на медицината. Той пръв обръща внимание на храненето, включващо много плодове и зеленчуци. И след като е живял до навършване на 90 години, можем да му вярваме.

Днес има много проучвания и доказателства, че присъствието на много плодове и зеленчуци в хранителния ни режим, е огромен фактор за превенция срещу рака и сърдечно-съдовите заболявания, от които, уви, с напредването на възрастта, ние сме по-податливи да се разболеем.

Да побързаме и да се защитим! Актуалното препоръчително количество е около 300г плодове и 400-500г зеленчуци дневно. Голяма ябълка или красив портокал тежат около 250г. Една круша, дузина ягоди или шепа череши са около 150г. Така че, съвсем не е трудно да си набавим необходимото количество плодове за деня (една закуска към 10ч и друга към 16ч, например). Що се отнася до зеленчуците, най-сигурното решение е да ги консумираме под формата на супа – топла през зимата и студена през лятото. Разнообразието от зеленчуци през отделните сезони е голяма, така че е трудно да се отегчим. Още повече, че можем да си сложим някои във фризера, без да загубят от хранителните си качества (в блога на сайта ни вече сме публикували статии за това как да замразяваме, как по-здравословно да консумираме зеленчуците). Супата осигурява голяма част от дневната ни зеленчукова квота, но това съвсем не означава, че не можем да започнем яденето си със салата или да гарнираме порцията месо/риба с тях. Или към сиренето да прибавим свежа зелена салата (или обратното).

Продължението очаквайте утре!

Comments are closed.