Какво да ядем, за да не ни натежи напредването на възрастта?

Продължение

  • Възрастна двойка, отпочиваща и усмихваща се сред природатаРиба и олио от рапица: срещу артроза и може би Алцхаймер

Какво е общото между тези храни? Те са богати на Омега-3, тези ценни полиненаситени мастни киселини. Колкото повече учените изследват въздействието на Омега-3 върху организма ни, толкова повече ползи откриват – превенция срещу сърдечно-съдовите заболявания, рак, остеоартрит и дори Алхаймер. Яжте мазни риби – сардина, скумрия, бял тон, сьомга и т.н., те са най-богати на Омега-3. Поне три пъти седмично, съветват френските специалисти. По този начин ще намалим приема на месо и колбаси, които съдържат наситени мастни киселини и холестерол, т.е. не са храна за столетници J

Любимите зелени салати и спанакът, които съдържат много Омега-3, подправяйте с рапично олио – най-богатото на Омега-3 от растителните мазнини. Да напомним, че то е чудесно за салата, но не е подходящо за готвене на високи градуси. Ако ви е толкова безвкусно за салата, просто го смесете със зехтин (по равни части).

  • Кисело мляко: срещу остеопороза.

Една легенда разказва, че дълголетието на Авраам се дължи на киселото мляко, донесено му от един ангел.

В началото на 19в проф. Иля Мечников (лауреат на Нобелова награда за физиология и медицина) участва в проучване на връзката между киселото мляко и дълголетието на хора от планинските райони на Южна България, проведено от Институт Пастьор. Така той открива ролята на киселото мляко за „гниенето на червата”, важна за достигане на достойни старини. От научна гледна точка, няма доказана връзка между киселото мляко и дълголетието, но е открита ролята на чревните бактерии за функционирането на имунната система. Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus Thermophilus доказано помагат за правилното поддържане на чревната флора. А, една защитена имунна система, допринася да се избегне преждевременна смърт.

Киселото мляко има и друга важна особеност – съдържанието на калций. Приемът на калций в достатъчни количества е от съществено значение за остеопорозата, която е рисков фактор с навлизането в шейсетте и се изразява в поредица неприятни костни болести.

  • Пълнозърнест хляб, вода и чаша червено вино: добре е за всички.

Пълнозърнестият хляб е с високо съдържание на фибри, които имат своята роля в забавянето на стареенето. Пълнозърнестият хлаб е носител на бавни въглехидрати, които са необходими за поддържането на хранителния баланс, така важен за всички възрасти!

Вода, разбира се – когато сте дехидратирани, се чувствате зле. С напредване на възрастта нуждата да пием отслабва.

Чаша червено вино – да, след като защитният ефект на полифенолите (предпазват от вредното въздействие на свободните радикали) и на ресвератрола (мощен естествен антиоксидант), които се съдържат във виното, е все по-често демонстриран през последните години.

Защо не и парченце черен шоколад, разбира се? За да си доставим наслада. Всъщност, шоколадът съдържа много антиоксиданти (какаото е супер богато на защитни флавоноиди). А и осигурява удоволствие, а това чувство, независимо от своя произход, е едно от условията да остаряваме по най-добрия начин – щастливи!

Преди да се запътите към щастливите старини, преценете не страдате ли от прекомерно високо тегло. Ние ви предлагаме 40 дневен хранителен режим с Z-2 програма Редукция (Какао или Плодови аромати), с доказан в годините положителен ефект върху излишните килограми, а и за общото физическо състояние на организма.

Comments are closed.