ЛИПСА НА ТОНУС?

Есента е сезон на умората. По-ниска осветеност, застудявания, депресии … Ето няколко есенна забава, падащи листа, активностполезни решения за борба с умората:

Няколко прости съвета как да си почиваме през деня

Всички имаме повече или по-малко уморителен, стресиращ и напрегнат начин на живот. Затова и умението да се отпускаме е от съществено значение.

  • Коремно (диафрагмено) дишане.

Този начин на дишане връща вътрешното ни спокойствие. Правете го съзнателно по няколко пъти на ден и особено в моменти на стрес. Бройте поне до пет, докато поемате дълбоко въздух през носа, задръжте въздуха, броейки до пет и бавно издишайте. Важно е дишането да е с диафрагмата, а не просто да напълним гърдите, извисявайки рамене. Най-лесно ще направите разлика като сложете ръцете си на корема и вдишвайки и издишвайки усещате тяхното преместване. Друг още по-категоричен начин е като сте в легнало положение и поставите няколко книги една върху друга на корема си и се стараете да ги повдигнете, вдишвайки и да проследите обратното им движение, издишвайки.

  • Физическа активност.

Не казваме ли „здрав дух в здраво тяло”? По време на физическо усилие мозъкът освобождава ендорфин, хормонът на щастието. Изберете си приятна физическа активност, която да упражнявате редовно – някои тичат в парка, други карат колело, трети се разхождат (вместо да лежат на дивана пред ТВ).

  • Лично време, миг само за себе си.

Всеки има различни отговорности и в работата, и в семейството. За да оцеляваме в тази напрегнатост, трябва да имаме и лично време, минути само за себе си, прекарани в любима активност или в леност – релакс с чаша чай, списание, баня, медитация, поезия или музика и т.н.

  • Позитивизъм.

Всяко събитие или същество имат положителна страна. Потърсете я! Ако не, съсредоточете се върху хубавите неща, до които сте се докоснали през последните 24 часа. Или съживете приятни спомени …

  • Планирайте.

Ясната представа, къде сте и къде отивате, е успокояваща и равносилна на почивка. Планирайте задачите си за деня, а защо не и за седмицата и ги запишете. Задраскването на изпълнените носи такова удоволствие!

  • Масажирайте сами себе си.

Където и да е мястото, което ви отпуска, масажирайте го и ще почувствате незабавно отпускане – главата, ръцете, корема … Може да се практикува дискретно и в офиса, и в градския транспорт, и на опашка, и вкъщи и т.н.

Вечерта се насладете на истинска почивка – без телефонен звън, бръмчене на месенджъра, сигнал за нов имейл, светлината на монитора … Това е важно за ЗДРАВЕТО!

А, ако имате излишни килограми, от които искате да се отървете, надникнете в електронния ни магазин, а в сайта ни ще откриете още други полезни съвети. Харесайте фейсбук страницата ни, ако искате да сте в крак с новите ни публикации.

Comments are closed.