Защо, колко и кога?

Всеки има своите основания да контролира теглото си – да стане по-здрав, да бъде забелязан, да влезе в определена дреха, да стане по-енергичен или просто да се чувства и изглежда по-добре. Каквато и да е причината, важно е поставените цели да бъдат реални!

Затлъстяването е глобален медицински и социален проблем за всички развити страни. През последните години честотата на болестното свръхтегло се е увеличила с 10 до 40% за Северна Америка, Австралия и повечето европейски страни. Последните епидемиологични данни сочат, че от 10 до 20% от мъжете и от 10 до 25% от жените в Европа имат индекс на телесна маса (ИТМ) над 30. У нас около 47% от населението над 18 год. възраст е със свръх тегло и затлъстяване. Оставено без контрол, това явление би имало катастрофален ефект върху обществото. Статистиката безкомпромисно сочи, че между 5 и 10% от здравните бюджети на развитите страни се консумират за разходи, пряко или косвено свързани с наднорменото тегло.

Излишната телесна маса и затлъстяването възникват, когато постъпването с хранителния прием на енергия превишава нуждите от нея в организма. Това се увеличава с всяка изминала година и повишава риска от развитие на опасни заболявания: атеросклероза - (2 пъти), хипертонична болест - (3 пъти), захарен диабет - (4 пъти), варикозно разширение на вените - (2-3 пъти), полиостеоартроза - (4 пъти), подагра - (3 пъти) и др.

Основният механизъм на развитие на затлъстяването е увеличаването на количеството или обема на мастните клетки и съдържанието на липиди.
В последно време съществуват безспорни данни за връзката между прехранването с мазнини и степента на затлъстяване. Храните с високо мастно съдържание са по-вкусни, по-лесно се дъвчат, по-трудно предизвикват засищане и са с много по-висока енергийна стойност. Изследванията показват, че докато запасите от въглехидрати и протеини са стриктно регулирани в тялото чрез обвързване на оксидацията с приема, то същото не важи за мазнините. Излишните въглехидрати са подложени на бърза и лесна оксидация и енергията се освобождава като топлина. При мазнините обаче тенденцията е за натрупване в мастните депа.
Днес вече не липсват диети и курсове на лечение на затлъстяването. Знае се, че с първите свалени килограми се изхвърля само водата и малко количество от натрупаните въглехидрати. Още повече, че ниско калорийните диети заставят тъканите да освобождават белтъчините от производство на енергия, като едновременно с това блокират така наречените липолитични, освобождаващи мазнините механизми. Мастните клетки се стремят да получават и да задържат дълго всяка нова молекула мазнина, тъй като тяхната задача, възложена от природата, е да защитават организма от внезапни пристъпи на глад. Следователно, за да бъде човек строен, трябва да мобилизира мазнините от мастните депа, които са важен източник на енергия и да ги изпрати в тези клетки на организма, в които тази енергия ще бъде изразходвана според нуждите.

Изследванията показват, че загубата на повече кг за кратък период от време е вредно за здравето и е твърде вероятно теглото бързо да бъде възстановено, дори увеличено.

Ако смъкнете с гладуване 5 кг, връщайки се към нормалните си хранителни навици, вероятно ще качите 8, защото Вашият организъм е запомнил лишенията, на които е бил подлаган и решава да се презапаси. За да отслабнете трябва да намалите калориите, които приемате, но без да стигате до крайности. За нормално протичане на жизнените процеси, организмът не трябва да се лишава от хранителни вещества, както при повечето диети. Между макро(протеини, мазнини, въглехидрати) и микро(витамини, минерали, аминокиселини)нутриентите има тясна връзка и всяко посегателство може да доведе до болестно състояние. Ако в желанието си да отслабнете, рязко намалите храните, богати на растителни и животински белтъчини, ефектът ще е нищожен, но организмът злобно си отмъщава за лишенията и започва панически да се запасява с мазнини вместо да ги изгаря, при което мускулната маса, с пряко влияние към обмяната на веществата, се стопява, т.е. колкото по-малко мускули, толкова повече тлъстини. При рязко ограничаване и постигане на недостиг на въглехидрати в храната, се нарушава обмяната на веществата, възможни са храносмилателни и нервни разстройства, увеличават се кетоновите вещества в кръвта и урината (явен признак за това състояние е дъхът на ацетон.

Препоръчваме целта ви в началото да бъде отслабване с 5-10% от теглото, за период от 1-2 месеца. Когато отслабването става постепенно, вероятността да става за сметка на мастните депа, а не от мускулната маса е по-висока. Това означава, че и вероятността за повторно затлъстяване също намалява.

С  Z-2 програма Редукция Вашата цел да отслабнете с около 10% в рамките на 40 дни е реална и напълно постижима.

Кога да започнете?

Най-добре е веднага, без всякакво отлагане!

Отлагането е най-големия убиец на всяко начинание!

Вземете решението сега!

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ:
Тази хранителна добавка не е предназначена за деца, бременни и кърмещи жени! Моля, ако сте под лекарски контрол, първо се консултирайте с лекуващия си лекар! Този сайт в никакъв случай не е заместител на лекарска консултация!

 

Comments are closed.