Полезни съвети при горещини

дървени столове и маса на брега на морето и бели завеси за сянкаЛятото е един от хубавите годишни сезони, стига да не е прекалено горещо. Ето няколко съвета, които ще ни помогнат да понесем по-леко жегите:

  • Първият рефлекс при горещо време е да си останем вкъщи (когато можем да си го позволим). Но и домът ни бързо може да се превърне във фурна, ако не спазваме някои правила: Да спуснем щорите или завесите, за да спрем слънчевите лъчи и нагряването на помещенията – „Да живеем скрити!”  Да пуснем свежия въздух през нощта, когато температурите са малко по-ниски – „Да се насладим на вечерния полъх!” „Да не прекаляваме с климатика!” – за да се избегне топлинен удар, разликата между вън и вътре не е добре да е повече от 50С. Що се отнася до вентилаторите, те са безполезни при температури над 320С – въртейки въздуха, те дори могат да повишат температурата в помещението.
  • Физическа активност:  Ако може да си го позволите, не се излагайте на слънце между 11 и 15 часа.  Слънце+спорт – не се препоръчва, защото губим много електролити, т.е. така наречените минерални соли. В случаите на дефицит, можем да страдаме от прекалена умора, мускулни крампи или дори сърдечни ритъмни нарушения.
  • По-възрастните хора са по-уязвими в горещините. Те нямат същото чувство на жажда като по-младите и рискът от обезводняване при тях е по-голям. Подтиквайте ги да приемат повече течности, дори когато не показват желание. Ако живеете далеч от възрастните си роднини, обаждайте им се, за да се уверите, че всичко е наред.
  • Не забравяйте да давате по-често вода и на малките деца, които също са по-уязвими като възрастните хора, когато е горещо.
  • Пийте повече течности, но ето как – избягвайте да пиете 1,5л наведнъж, пийте малки количества, но достатъчно често, за да достигнете 2л (средно) на ден.
  • За да се хидратирате, не се ограничавайте само в пиенето на бутилирана вода. Има много плодове, които са пълни с вода – диня или цитруси, например.
  • Избягвайте алкохола, защото той насърчава дехидратацията, също както и захарните напитки(диуретици).
  • Внимание с лекарствата! – има лекарства, които могат да засилят опасността от топлинен удар, дехидратация, изтощение. Не пропускайте да се консултирате с вашия фармацевт или лекар.

Comments are closed.