Спазвайте тези съвети: сън и хранене в определени часове!

Лека вечеря в точен часНашето тяло се ръководи от биологични часовници , които му налагат определени ритми, включително тези на сън и на хранене в редовни часове . Трябва да ги спазваме, ако искаме да не пълнеем излишно!

Биологичните часовници и метаболизма

Основният биологичен часовник , наричан циркаден часовник (от лат Circa Diem, означава за един ден ) е в мозъка и по пътя на зрителния нерв. По този начин той е свързан с външната среда, така че светлината, възприемана от ретината, го синхронизира.

Този главен биологичен часовник, освен всичко друго, регулира и съня. Ако вечер ви се приспива, то е защото той предизвиква отделянето на мелатонин, хормонът на съня, в часовия пояс 21 – 7,30 часа.

Има много други биологични часовници, като тези които са свързани с органите на храносмилателната система и контролират тяхната секреция: производството на  ензими и хормони, включително инсулин, отговорен за метаболизма на мазнини и въглехидрати.

Отслабване и биологичният ни часовник: три хранения на ден, в регламентирани часове!

В противен случай, това е една отворена врата за наддаване на тегло, диабет и много здравословни проблеми.

Подложени на това често биват хората, които работят нощем, на смени, тези които често са подложени на часови разлики. Това е така, защото при тях секрецията на инсулин е извън регулиране.

Важно е и да се спи достатъчно и  в определени часове, и да се става навреме.

  • Ранна вечеря!

При едно от последните проведени проучвания от американски изследователи върху възрастни, на които е съставен режим и са снабдени с устройство за измерване на съня им, са получени резултати с точен час и място на хранене, състав на храната, калории, час на лягане, час на ставане, продължителност на съня.

Резултат?

При тези, които са вечеряли по-късно, малко преди да си легнат, са регистрирани по-голямо количество калории, отколкото при тези, които са си лягали сравнително рано, съответно и са вечеряли в ранни часове.

Е, мили дами, направете си сами извода, ако се борите с излишните килограми и имате навика да вечеряте късно! Просто планирайте седмично меню, може да сготвите по-голямо количество, за да ви остане само да претоплите на следващ ден, а и не забравяйте да включвате в приготвянето на вечерята съпруга и децата. Така времето ще ви стига така, че вечерята да е в по-ранен час! Уважаеми господа, бъдете инициатори и участници в ранна вечеря. Това е от значение за вашето здраве!

  • Лека вечеря!

Едно обилно похапване не е в интерес нито на заспиването, нито на доброто качество на съня, защото вашата храносмилателна система работи на пълни обороти, за да преработи съответното количество постъпила храна. Също така, по време на сън организмът изразходва по-малко калории и те отиват като запас от мазнини. И сбогом отслабване!

От друга страна, сутринта се събуждате без да изпитвате чувство на глад. Пропускате закуската и вече денят ви е започнал зле!
Грижи се за своя биологичен часовник!

Така наречената синя (студена) LED светлина (тази на екраните на компютъра, телевизора, таблета) активира сто пъти повече сигналите, изпращани от ретината ви, отколкото бялата светлина на флуоресцентните лампи. Това предизвиква по-трудно заспиване, респективно по-малко сън и нарушаване на всички други вътрешни взаимовръзки, включително и върху хормоните, които отговарят за апетита.

Доказано от много изследвания е, че дефицитът на сън води до консумиране на повече сладко и мазно, за да компенсираме липсата на енергия, което от своя страна води до затлъстяване.

Загасете екраните поне един час преди лягане. В леглото вземете книга, не електронна, а добрата стара печатна книга. Изберете такава, в която няма силни вълнения, които също могат да ви разбудят, вместо да ви приспят. И не на последно място, може просто да проявите нежност, нещо което може да се окаже по-добро от хапче за сън.

Comments are closed.