СУРОВИ ЗЕЛЕНЧУЦИ – ПОЛЗИ И ОПАСНОСТИ

Сандвич от пресни зеленчуциСуровите зеленчуци са предпочитани, както за фигурата, така и за общото ни здраве. Да, но не винаги. През лятото, салата от пресни зеленчуци е предпочитаното ядене и за да извлечем максимално ползите и удоволствието от консумирането на тази храна, е добре внимателно да я управляваме.

Суровите зеленчуци: богати на витамини.

Суровите плодове и зеленчуци са по-богати на витамини, особено на витамин С, защото готвенето унищожава една малка част. За минералите, фибрите, антиоксидантите (каротиноиди, полифеноли и т.н) и въглехидратите не е от значение , защото нищо не се променя много.

С други думи, за да си осигурим дневната доза от витамин С е необходимо ежедневно да ядем пресни плодове. През зимата цитросови, а лятото – особено червените – тъй като те са най-богатите.

Да, можем да сложим и чушка в салата и тя ще ни достави 162 мг (двойна доза).

Суровите зеленчуци: потискат апетита.

Суровите зеленчуци изискват по-голямо дъвчене преди да бъдат погълнати и това помага да усетим засищане, още повече че фибрите и водата в тях, които са в голямо количество, създават по-голям обем в стомаха. Суровите зеленчуци са апетито подтискащи!

Ако ви гони вълчи апетит, започнете с ядене на сурови зеленчуци или плодове. Така ще ядете по-малко и това ще е отлично за фигурата ви.

Суровите зеленчуци: не винаги се асимилират лесно от организма.

Фибрите, съдържащи се в зеленчуците и плодовете, независимо дали сурови или варени, са от съществено значение за функционирането на храносмилателния тракт.

Но ние не сме зайци! Храносмилателната ни система често се затруднява, когато трябва да се справи с излишеството от фибри, съдържащи се в зеленчуците.

В плодовете преобладават разтворимите фибри – пектин и клей, които както е видно и от името им, се разтварят от течната среда в храносмилателната ни система и не създават никакви проблем, а носят основно ползи.

Не можем да сме така безрезервни към неразтворимите фибри – целулоза, хемицелулоза и лигнин – те остават непокътнати и могат да предизвикат възпаление на лигавицата на храносмилателния тракт и да ни боли. Когато са минали през топлинна обработка (готвене), тези фибри са много по-поносими.

Суровите зеленчуци: източник на подуване.

В дебелото черво всички фибри ферентират, когато неизбежно се срещнат с бактериите, които го населяват. И като кажем ферментация, се подразбира и освободени газове.

Балонът се надува, пълнейки се с газ. Оттук и популярния израз – „надут съм като балон”. Това често се случва, когато се ядат много сурови зеленчуци.

Когато зеленчуците са сготвени, фибрите ферментират по-малко и съответно по-малко газ се отделя.

Сурови зеленчуци: за предпочитане био (органични).

Това важи и за зеленчуците, които растат в земята. И за плодове като ягоди и други червени, които не растат по дървета.

Защо? Защото е добре да поглъщаме по-малко пестициди. И защото зеленчуците и плодовете, които се отглеждат традиционно – корените им са в земята, стъблата, листата, цветовете им са огрявани от слънце - са по-богати на хранителни вещества, отколкото тези, които се отглеждат промишлено, над земята, в оранжерии и са подхранвани с изкуствени отвари.

Намерете своя дребен производител – на пазара или чрез познати – комуто може да се доверите за качеството на продукцията му. Няма да ви струва много по-скъпо, но ще получите вкусни продукти с високи хранителни качества.

Суровите зеленчуци: трябва ли винаги да се белят?

Зеленчуците, сурови или сготвени, винаги трябва добре да се измиват, за да не остава пръст по тях. Освен че е неприятно да ни хрупка по зъбите, пръстта може да съдържа определен брой микроорганизми и опасни паразити – салмонела, Е.коли и т.н. В допълнение към необходимостта от обилно измиване - не знаем в какво състояние са ръцете, които са ги пипали, преди да стигнат до нас.

Що се отнася до плодовете, те също трябва да се измиват обилно. С изключение на някои, които бързо се развалят след измиване (малини, диви ягоди, смокини) – просто тях измивайте в последния момент, за да не мухлясат.

И все пак, никой не е застрахован от злополука с Е.коли и салмонела, при консумиране на сурови плодове и зеленчуци.

Суровите зеленчуци: яжте ги с наслада, но в умерени количества.

Хранителният ви баланс няма да бъде нарушен, ако похапвате много пресни плодове. Но почти сигурно е, че ще имате проблеми с дебелото черво, ако прекалите със суровите зеленчуци. Угаждайте си, хапвайте пресни салатки, но в умерени количества! Това бяха съвет на френската диетоложка Пол Нейра.

Харесахте ли вече нашата фейсбук страница? За да сте стигнали дотук, значи ви е било интересно и полезно и ако сте за първи път гост, не пропускайте да ни харесате, за да сте в крак с поднесената от нас информация.

Comments are closed.