Витамин С – приемате ли достатъчно?

цитруси, домати, люта чушка за повече витамин С Скорбутът, това смъртоносно заболяване, изчезнало през 18 век, отново има своите прояви. Докладвани са случаи в Австралия и Франция. Ето защо, тази статия е инспирирана от френски специалисти и основно приносът е на диетоложката Пол Нейра.

Витамин С е необходим за почти всички биохимични реакции в организма:

 • Участва в метаболизма на въглехидрати, липиди, протеини.
 • Участва в образуването на колаген, който е от съществено значение за тонуса на кожата ни.
 • Участва в усвояването на желязото, което от своя страна отговаря за правилното функциониране мускулите и мозъка ни.
 • Играе важна роля във функционирането на почти всички наши хормони, както и в обновяването на костната тъкан.
 • Основен антиоксидант, защитаващ всичките ни клетки, което е от съществено значение за доброто функциониране на имунната ни система.

Всичко това идва да ни убеди, че недостигът на Витамин С ни излага на риск и че в крайна сметка неговия системен дефицит предизвиква това ужасно заболяване – скорбут, при който човек губи всичките си зъби, кърви отвсякъде и умира в ужасни страдания.

Откъде си набавяме Витамин С?

Първото най-важно нещо, което трябва да знаем, че тялото ни не го произвежда! Набавяме си го от храната или под формата на хапчета.

Зърнените храни, продуктите от животински произход (без карантии и миди), мазнините и захарта НЕ го съдържат. Той е най-вече в плодовете и зеленчуците!

 • 100-200 мг Витамин С в 100г продукти – в тази група влизат касис, броколи, зеле, магданоз, люти чушки, гуава, крес (използва се за салати или като подправка, има приятен вкус на горчица)
 • 50-100 мг Витамин С в 100г продукти – това е групата на лимони, спанак, ягоди, манго, киви, глухарче.
 • 20-40 мг Витамин с в 100г продукти – тук влизат мандарини, портокал, грейпфрут, пъпеш, аспержи, патладжан, карфиол, ряпа, праз, картофи, репички, домати.
 • Следват всички останали плодове и зеленчуци, в които на 100 продукт се откриват между 5 до 15 мг Витамин С.

Тази класификация е променлива, защото зависи от степента на зрялост, условия на развитие и излагане на слънце на растенията! Плодове и зеленчуци, произведени в оранжерии и тези, набрани преди тяхната пълна зрялост, с цел по-лесно транспортиране, са по-бедни на Витамин С.

Витамин С – Колко ни трябва?

Нека кажем средно по около 100 мг на ден. Учени от Института Линус в Университета в Оригон смятат, че ни е необходимо много повече – минимум 400 мг.

Витамин С – много чувствителен!

 • Лесно разтворим във вода.
 • Топлината направо го унищожава.
 • Чувствителен към светлина.

Сами разбирате, колко по-малко витамин ще има в плодовете и зеленчуците, изложени за дълго на сергиите! Когато ги отнесем вкъщи, те вече ще са загубили поне половината от съдържащия се Витамин С. Купувайте най-пресните, при възможност от доказани производители.

А, когато ги готвим, една голяма част от това, което е останало в тях, изчезва и то! Препоръчва се възможно по-кратка топлинна обработка, на ниски градуси.

Витамин С – как да разберем, че имаме дефицит?

 • При най-малката настинка и вече сте сериозно болен!
 • Събуждате се уморен и това чувства не ви напуска през целия ден!
 • Лесно раздразнителен сте!
 • Усещате болка в мускулите и ставите!
 • Запъхтявате се лесно, дори без да сте направили особено усилие!
 • Често ви тече кръв от носа, получавате синини и при най-малкото чукване!
 • Венците ви кървят при миене на зъбите!

Симптомите често са сходни и с други заболявания. Не пропускайте консултация с лекар!

Витамин С – как да си го набавим?

Най-добрият начин е ядене на плодове и зеленчуци при всяко хранене, включително на закуска. През лятото, когато изобилието им е най-голямо, рядко може да става въпрос за недостиг на този витамин в организма ни. През зимата, обаче, е различно. Обичайните за този сезон плодове – ябълки и круши – са с ниско съдържание на Витамин С. Ето защо, е точното време за консумиране на много цитруси!

Обичате фреш от портокал – чудесно, но го пийте веднага, за да не се окисли! Яжте много мандарини, дори когато има друг десерт. Похапвайте често грейпфрут преди ядене. Слагайте лимонов сок на всяка салата.

Ако мандарините са ви омръзнали, заменете ги с киви, а защо не и с манго. Ако имате запаси във фризера от ягоди и касис, използвайте ги към плодовите салати, в кисело мляко и със сирена.

Що се отнася до зеленчуците, както вече казахме, подлагайте ги възможно най-малко на топлинна обработка. Броколи и карфиол са вкусни и сурови. Добавяйте нарязан магданоз към супата и яденето в  последния момент – така Витамин С няма да има време да изчезне. Овкусявайте всяка салата с прясно изцеден лимонов сок.

И не се колебайте да приемате Витамин С на таблетки – това е защита! Синтетичният Витамин С е толкова ефективен, колкото и  естествения!

Comments are closed.