ЗАВИСИМОСТИ: МОЖЕМ ЛИ ДА БЪДЕМ ПРИСТРАСТЕНИ КЪМ НЕЩО?

рулетка, завъртане, маса със зелен цвят, числа, пулове, бляк джекКогато говорим за пристрастяване, първото нещо, за което се сещаме, са наркотиците. Но те съвсем не изчерпват възможните зависимости. Пристрастяването, най-просто казано, е удоволствие с лош край. В началото се чувстваме добре, задоволени, но скоро интересът ни прераства в мания, придружена от загуба на контрол, независимо от последствията. Страдащият, дори и да иска, трудно може сам да се спре, понасяйки цялата тежест на страданията и неблагоприятните последици.

Всички зависимости подават сигнал до мозъчните центрове – тези, които са отговорни за усещанията ни на емоция и удоволствие. Всеки ли може да се пристрасти към нещо? Не, никой не е защитен от този риск, но все пак има групи хора, които са по-рискови – търсачите на силни усещания и повече адреналин, които непрекъснато искат да рискуват в нещо, тези които непрекъснато опитват някакви субстанции и тези, които се чувстват несигурни, страдат от отношенията си с другите, имат ниско самочувствие. Точно тази група се чувства по-силна след употребата на специални продукти, които ги успокояват, дават им увереност и комфорт в социалните и сексуални контакти.

И ако преди 2000-та година се говореше за злоупотреба с алкохол, цигари и наркотици, то след това се говори за тях като зависимости, а в 2010 година Международната асоциация на психичните разстройства официално включи в списъка на зависимости и тези към хазарта и парите.

Но съществуват и редица други потенциални поведенчески зависимости. Те могат да бъдат основни и комплексни. Например, сексуалното пристрастяване е от основните (собственото ни удоволствие се превръща в необходимост за нас), а вманиаченото влюбване е свързано и с емоциите и личните истории на партньора и затова, то се отнася към комплексните зависимости.

Въпреки това деление, в основата си всички пристрастявания са сходни – загуба на контрол, зависимост, изява на личностни отклонения. Например, тези които се пристрастяват към видео и интернет игрите, често са хора с проблемни връзки, лошо социализиране. Те по-лесно прекарват цялото си време пред монитора, отколкото в реалния свят.

Видове зависимости:

 • Пристрастяване към позволени и непозволени субстанции – алкохол, цигари, дрога (основна зависимост).
 • Вманиаченото влюбване е към комплексните зависимости. Нашите интелигентност, мотивация, чувствителност са насочени към обекта на нашата любов и сексуалното удоволствието, което той/тя ни носят. Тази зависимост може да се отрегулира в рамките на няколко месеца, защото трудно се издържат високите обороти и прекомерната обвързаност.
 • Пристрастяването към секс и порнография е налице, когато сексуалното освобождаване от отговорност се превръща в постоянен мотор и то продължава въпреки всички последствия – полово предавни болести, раздяла с постоянния партньор … Често то започва като любовна емоция, но прераства в загуба на контрол.
 • Зависимостта към хазартните игри и парите започва като безобидна развлекателна дейност и преминава в пристрастяване „благодарение” на механизма „награда”.
 • Пристрастяването към интернет и видео игрите далеч не е обикновена зависимост.
 • Хранителни зависимости: желанието ни за мазни и сладки храни, може да премине към преяждане и то системно преяждане. Булемията, например, е опит да се избяга от стреса чрез поглъщане на огромно количество храна, а анорексията, обратно – гладът е този, който носи удовлетвореност. Тези хранителни разстройства често се преплитат с психични такива, от които страдат пристрастените хора.
 • Работохолизмът е друга индивидуална уязвимост. Това е пристрастяване, при което хората предпочитат работната среда и ангажираност, пред това да прекарват свободното си време и уикендите със семейството си, да имат социални контакти, културни събития и т.н. За тях по-вълнуващо е времето на работа.
 • Склонността към пазаруване напомня на пристрастяването към хазартни игри и на работохолизма – започва безобидно като удоволствие и удовлетвореност, но скоро прераства в психологически стрес – започваме да купуваме продукти и стоки, които са ни ненужни и са необмислени покупки, които не харесваме, но които не можем да контролираме.
 • Спортът/физическите тренировки също могат да достигнат до пристрастяване, когато тренираме свръх и пренебрегваме социалните си контакти, семейството и здравето си. Човек губи усещанията си и често прибягва до стимуланти, които увеличават пристрастяването.
 • Желанието за повече тен също може да се превърне в пристрастяване. В началото е добре, увеличават се хормоните ендорфини, но страстта да си още и още с по-бронзов тен се автоматизира до 365 дни в годината. Все по-трудно е да се разграничи дали това е просто мода или е зависимост на база социално-икономическо положение.
 • Политиката, религията също могат потенциално да се доближат до пристрастяване, защото се превръщат във водеща (единствена)роля в живота на човек, загърбвайки всичко останало – дом, семейство, социални и културни контакти, отговорност към домакинството …

С тази статия не ви даваме отговор как да се избавите от отделните зависимости, но ви алармираме, за да потърсите адекватна помощ, ако някъде разпознаете себе си. Преди и с двата крака да сте на пързалката. Преди да сте се прецакали напълно, преди да е трудно обратимо. Преди да сте изгубили контрола над себе си!

Ако и тази наша публикация ви е била интересна, моля, не пропускайте да харесате фейсбук страницата ни. За тези, които искат да контролират излишните килограми, моля, разгледайте нашите продукти, информацията за които, е качена на сайта ни, откъдето можете и да си ги закупите.

Comments are closed.